British School Jakarta |

A sustainable solution for shantytowns

We are delighted to share a blog written by student Marco Sie from British School Jakarta, who is part of a team delivering a Global Goals project for the 2019-20 Global Goals Competition.

Their project is among over 957 social action projects currently running as part of the GSL movement and we are excited to be supporting them to design and lead positive social change in their community. 

Challenging and trying most of the time, but bearing rewards great enough to make the time and effort worthwhile.

Project Overview

Wealth inequality is a big issue in Indonesia, one that is ever more prominent in a heavily urbanized city like Jakarta. Along the outskirts of the city, a short drive away from our international school is Bulaken shanty; it is built atop a landfill. In this shanty, the children are often left unattended as their parents spend backbreaking hours collecting trash to earn barely enough to feed the family. With their time and energy completely spent on getting by, the children are often malnourished and lack access to proper education.

After just one visit to the Shanty, we knew that the community was one that was in desperate help. The situation was dire, and we decided to take it upon ourselves to help them through any means necessary.

Our Journey

The hardest part of the process was the beginning. It was hard for us to come up with a solution that would make a lasting impact and eventually grant the members of the shanty complete independence of any help we give them. A couple of weeks after the visit to the shanty, our team decided to try and build a “common area” for the shanty members to congregate, one that could also be used as an educational space for the children to learn by day and storage space by night. With this idea in mind, we decided to go ahead and begin making architectural designs, getting in touch with non-profit organizations and contacting contractors.

The Next Chapter

So far, we’ve managed to fully complete the architectural designs and are currently working with contractors in supplying the materials needed for our initiative. We’ve also managed to get in touch with Plasticpay, an organization that collects plastic bottles in exchange for “rewards”, as our design mainly focuses on sustainability and environmental friendliness towards the shanty’s surroundings in the long run.

Social Media Channels

View this post on Instagram

(Designed by Jenice Hartono) – This design follows a more modern approach towards the design of a school with a mono pitch roof; the angle at which the roof is implemented allows rainwater to flow down the structure with ease and into the water pipe located at the bottom area of the back of the roof. Jakarta is a city with frequent rainy seasons that often results in damages, therefore the easy surface runoff of the angular roof avoids any inconveniences. The modern look allows the Bulaken Shanty to have a step towards the generation’s new aesthetic and away from their usual past aesthetic. – The foundation of this design incorporates an apron (a slab of material that is placed around the perimeter of the building to provide a smooth transition between different grades of concrete), which elevates the entire layout of the building and therefore prevents floods from heavy rainfalls from entering the structure. – On the right wall of the school are a window and a green wall. The green wall will not only allow students to learn how to protect and nurture nature, but will also benefit the environment as it promotes environmental-friendly actions in the Bulaken Shanty area. – On the left wall of the school are two windows, which allows natural daylight to enter the school and allows the learning environment to have a lighter and brighter atmosphere. There is also a recycling bin that is divided into compartments that will enable members of the Bulaken Shanty who are working as recyclable waste collectors to earn money more efficiently. It will also teach the local community the importance of recycling and its environmental benefits. – This design includes a play area with a bench at the side of the school on the apron. This area allows the children to play on a surface that is safe and clean during breaks in between classes; the bench provided will be recycled and allows the students to rest outdoors while enjoying the weather. – #tinyschoolmovement #tsm #buildingschools #globalgoals #theglobalgoals #sustainabledevelopment #unitednations #globalsocialleaders #gslgoals #gsl @globalsocialleaders

A post shared by Tiny School Movement (@tinyschoolmovement) on

The 2019-20 GSL Global Goals Competition is now open and runs until June 2020. If you belong to one of the 700+ teams of students currently delivering a social action project as part of the competition we would love to hear from you and feature your blog and project photos on our website to inspire others.